Toepassingen inductieverlichting

De recente ontwikkelingen op vlak van LED zorgen ervoor dat inductieverlichting niet de meest energie-efficiënte lichttechnologie is. Toch zijn er een aantal onmiskenbare unieke voordelen die inductieverlichting heeft, en die er voor zorgen dat in een aantal situaties het zonder meer de beste keuze is. Dit is nog steeds de technologie met de langste levensduur en een zeer aangenaam laagverblindend licht van hoge kwaliteit.

De andere klassieke industriële lichtbronnen die een gelijkaardige efficiëntie hebben als inductieverlichting zijn kwarts metaalhalide lampen (HPI/HQI) en lagedruk fluorescentielampen, beter gekend als TL-buizen. Behalve de 3 tot 5 maal langere levensduur van inductieverlichting zijn er nog andere specifieke voordelen tegenover deze technologieën. Zo hebben metaalhalide lampen hebben geen direct start/herstart, een veel sneller verval van lichtsterkte (-30% binnen de 2 jaar), en een slechtere kleurweergave-index. TL-verlichting heeft dan weer het nadeel dat de efficiëntie erg afhankelijk is van de omgevingstemperatuur, iets wat met inductieverlichting, dankzij het amalgame kwik, niet zo is.

Inductieverlichting is een optimale toepassingen in de volgende omstandigheden:

  • Armaturen op moeilijk te bereiken plaatsen waar lage onderhoudskosten primordiaal zijn
  • Algemene buitenverlichting, waar diffuus licht veeleer een voordeel is dan een nadeel
  • Publieke gebouwen met hoge plafonds (grote winkels, exhibitiecentra ...)
  • Industriële gebouwen met hoge branduren
  • Alle omgevingen waar robuustheid van groot belang is (wegentunnels, landbouw, productiebedrijven in metaal of chemie ...)
  • Grote gebouwen waar duurzame algemene verlichting belangrijker is dan zo hoog mogelijke lux waarden enkel op een werkvlak