LED Toepassingen

LED verlichting wordt al jarenlang toegepast in een aantal omgevingen waar de specifieke eigenschappen van LED - precieze lichtbundel, compacte lichtbron, laag verbruik - het de meest aangewezen technologie maken: winkelverlichting, LED-strips, meer en meer residentiële verlichting ... Het is echter pas heel recent dat LED ook geschikt is voor de zwaardere industriële toepassingen, waar armaturen met hoge vermogens (200W tot 1000W) gebruikelijk zijn. LED had namelijk als nadeel dat de warmte-afvoer kritiek is bij dergelijke vermogens, en bovendien dat, in tegenstelling tot klassieke lichtbronnen, de efficiëntie afnam bij hogere vermogens. Tot een paar jaar terug was een industriële LED armatuur niet efficiënter dan de klassieke industriële lichtbronnen zoals TL, HID (High Intensity Discharge) en inductielampen, nl. 80 à 100 lm/W.

De recente, snelle ontwikkelingen op vlak van LED technologie hebben deze euvels grotendeels weggewerkt, en op vlak van energie-efficiëntie is het nu de meest energiezuinige lichtbron. LED kan daarom tegenwoordig in nagenoeg alle industriële omgevingen toegepast worden. De belangrijkste functionele voordelen hierbij zijn dat, door het gebruik van specifiek ontwikkelde lenzen, de lichtstraling exact kan gestuurd worden. Zo zijn de meeste Escolit LED armaturen beschikbaar met verschillende stralingshoeken, en in bepaalde gevallen, zoals de ET8-serie, kan een langwerpig stralingspatroon gecreëerd worden, wat ideaal is voor smalle magazijngangen en dergelijke. 

De afwezigheid van diffuus licht kan een nadeel zijn voor omgevingen waar met een algemene "ruimte-vullende" verlichting wenst. De verblindingsfactor kan bij bepaalde LED armaturen hoger liggen dan bij bijvoorbeeld inductieverlichting, omdat de lichtbron kleiner is, maar algemeen zijn er nog weinig omgevingen waar LED niet kan toegepast worden. Het is zonder meer de aangewezen keuze voor:

  • Industriële en commerciële gebouwen met gemiddelde branduren
  • Omgevingen waar lichtsturing gewenst is (bewegings- of aanwezigheidsmelders, daglichtsensoren ...)
  • Logistieke gebouwen
  • Sportverlichting
  • Showrooms en retail
  • Gebouwen waar compacte armaturen vereist zijn
  • Vriesmagazijnen